Paaldansen, John Denver en gratis bittergarnituur

Off

Guilty pleasures tijdens de Ladies Night in Harderwijk

Door: Ghislaine de Rond

Oh yes it’s Ladies’ Night and the feeling’s right in Theater Harderwijk. Mijn vriendin en ik worden verwelkomd door dames in roze spotlights, zo roze als de rosé die we als welkomstdrankje krijgen. Vastbesloten om alles uit deze avond te halen, cruisen we langs de standjes en gooien ons vol met gratis wijn, sushi en bananenbrood. De thema van de avond is ‘guilty pleasures’, naar de gelijknamige voorstelling die bij deze avond inbegrepen is. Op de achtergrond klinken dan ook ‘foute’, maar o zo lekkere hits als ‘Dancing queen’ van ABBA, ‘Club tropicana’ van Wham! en ‘Hips don’t lie’ van Shakira. We gaan op de foto met een groot opblaashart, een plastic kroontje en een rode boa. Als we vervolgens het welkomstdrankje op hebben, zetten we koers naar de buikdansworkshop en geven we samen met wat andere giechelende dames een mini voorstelling voor iedereen die voorbijloopt. ‘Wij gaan morgen viral’, zeg ik grappend tegen mijn vriendin als ik mensen zie filmen met hun telefoon. Uitgeput van het dansen (ik heb spieren verrekt waarvan ik de naam niet weet), mengen we ons weer in de kudde met uitgelaten dames. Dan spotten we de schaal met bittergarnituur die de zaal rond gaat. Onze innerlijke bouwvakkers ontwaken en heel strategisch staan we toevallig steeds op de route van de schaal.

De sfeer zit er na al deze schaamteloze decadentie al goed in zodra de voorstelling begint. En dat is ook waar het allemaal om draait vanavond. Zoals de actrices (en acteur) zeggen*: ‘we gaan ons onderdompelen in guilty pleasures en jullie bevrijden van alle schaamte’. Daarvoor hebben ze een speciaal ‘onderzoekje’ gedaan naar de geheime geneugten van de Harderwijkers in de zaal. Zo schijnt die vrouw met die streepjestrui een Benny Neyman fetisj te hebben en heeft een verrassend groot deel van de groep een therapie fetisj.

De voorstelling bestaat uit korte sketches, afgewisseld met zang en dans. We worden onder andere uitgenodigd om mee te dansen met de Macarena en uiteraard komt ook Gangnam style voorbij. Mijn hart maakt een sprongetje als één van de actrices (Milena Haverkamp) opeens zegt: ‘Nobody puts baby in a corner’ en dan, net als in de film, op de acteur (Ruben Anthony) afrent voor de epische lift uit Dirty Dancing. Als Anthony op het podium verschijnt in een cowboypak, verwacht je vervolgens een cover van YMCA, maar tot mijn verbazing wordt het een John Denver medley. (Mijn ‘Thank God I’m A Country Boy’ cd staat op tijdens het schrijven van deze tekst). Wat heerlijk dat ik niet de enige ben die af en toe behoefte heeft aan mierzoete en ultra-nostalgische muziek uit de vorige eeuw! Dit is enorm bevrijdend. Ik ontsnap vanavond even uit het keurslijf, maar ook achter ons krijgen twee dames de slappe lach totdat het ronduit vervelend wordt. Zij hebben de boodschap van Guilty Pleasures in elk geval wel goed begrepen: ‘Soms wil je gewoon even niet nadenken’, zoals één van de actrices zegt.

*Guilty Pleasures wordt gespeeld door: Peggy Vrijens, Kim Pieters, Ruben Anthony, Aylin Sezer en Milena Haverkamp
Nieuwsgierig naar de voorstelling? Lees meer op: https://www.bostheaterproducties.nl/default.asp?keuze=producties&productie=334

Fotograaf: Raymond van Olphen