Efficiënter thuiswerken

Off

Door: Ghislaine de Rond

Zou jij efficiënter willen thuiswerken, maar kan je daarbij nog wel wat inspiratie gebruiken? Ik geef je tips om dat voor elkaar te krijgen. Zo houd jij straks wat uurtjes over om jezelf te verwennen met een kop thee en een fijn boek.

Een goed begin

Ten eerste zet je in de ochtend vaak de toon voor de rest van de dag. Begin de dag daarom (zo) rustig (mogelijk), dan heb je meer helderheid en voorkom je dat je het overzicht verliest. De verleiding is groot, ik weet het, maar wacht bijvoorbeeld met het checken van je telefoon voordat je hebt ontbeten. Voor je het weet zit je namelijk weer een uur naar de nieuwste kattenfilmpjes te kijken, ben je weer helemaal op de hoogte van de LinkedIn activiteit van je connecties, heb je je horoscoop gecheckt, Facebookvrienden een fijne verjaardag gewenst en al je appjes beantwoord. Vaak voel je je daardoor eerder uitgeput dan voldaan omdat het van de tijd afgaat voor al die belangrijke taken die nog in je nek hijgen. Maar dat kan dus anders! Schakel die telefoon uit voordat je gaat slapen en leg hem niet naast je bed neer (dat geeft niet alleen in de ochtend rust, maar ook in de avond en in de nacht). Hetzelfde geldt voor de radio, tv en de krant. Het verwerken van al die nieuwe informatie maakt het namelijk moeilijker om prioriteiten te stellen en het overzicht te bewaren en dat levert stress op. Begin je dag met yoga- en meditatie oefeningen of een wandeling; beweging gaat je helpen om het langer vol te houden en je gedachten te ordenen. Schrijf vervolgens op waar jij die dag dankbaar voor bent of waar je naar uitkijkt, zo begin je de dag positief en gemotiveerd.

Overzicht

Wat moet er vandaag gebeuren? Neem de tijd om een lijstje te schrijven. Leg de lijst ergens in het zicht, zodat je jezelf eraan herinnert om er regelmatig op te kijken. Zet de prioriteiten bovenaan, het is heel motiverend om daarmee te beginnen want als je die het eerste doet, zit je niet de hele dag met het gevoel dat je niets bent opgeschoten. Voel je je niet creatief en loop je daardoor vast op een belangrijke taak, bijv. het bedenken van nieuwe strategieën voor je onderneming of het schrijven van interessante blogs? Begin dan alvast met een droge klus, zoals je administratie bijhouden. Dat moet toch een keer gebeuren en dan heb je in elk geval je tijd nuttig besteed. Je kunt je teksten natuurlijk ook altijd uitbesteden aan Tekstbureau ’t Kofschaap 😉

Ongestoord

Blaffende honden, gillende kinderen, trillende telefoons… Probeer voor zover mogelijk te voorkomen dat je wordt afgeleid. Zoek een plek in huis waar je in stilte kan werken, eventueel in het tuinhuisje, zet je telefoon op stil (of leg hem in een andere kamer) en vraag huisgenoten of ze je niet willen storen. Betrap je jezelf toch weer op die kattenfilmpjes? Er zijn speciale apps die jouw sociale media tijdelijk kunnen blokkeren, dus geen excuses meer!

Hoe ging dat?

Evalueer: heb je toch veel tijd verspild? Waar kwam dat dan door en hoe zou je dat kunnen voorkomen? Wat heeft jou wel geholpen en wat heb je nog nodig? Geen enkele dag verloopt vlekkeloos, maar met deze tips kom je weer een stapje dichterbij die volledig afgestreepte lijst, de dampende kop thee en het bevredigende gevoel van een efficiënte dag thuiswerken.