Neem vandaag nog contact op: 06 546 076 66

’t Kofschaap: Marleens passie helpt jou verder

Off
Een artikel uit de oude doos omdat ik er zo trots op ben. Dank je wel Mama is Thuis voor dit geweldige artikel.

Vandaag in ‘Mama is ondernemer’: Marleen van ’t Kofschaap. Marleen heeft een enorme passie voor schrijven en heeft dat twee jaar geleden vormgegeven in het opzetten van een onderscheidend communicatie- en tekstbureau. 

Inmiddels heeft ze al veel mooie projecten mogen doen en geniet ze van haar eigen onderneming en het ‘de ballen hooghouden’ binnen het gezin. Want met een tweeling — Dean en Oliver —van bijna twee jaar oud is het af en toe heerlijk druk. Naast het werk voor ’t Kofschaap blogt Marleen met heel veel plezier op Eggcetera en is ze verslaafd aan Netflix en Tony Chocolonely. : )

Met deze rubriek willen we toffe webshops, inspirerende bedrijven en mooie merken in de spotlight zetten. Tevens laten we het ‘het gezicht erachter’ aan het woord. Hiermee hopen we een beeld te schetsen van hoe het is om als mama zelfstandig ondernemer te zijn en hoe dit te combineren met de zorg voor een gezin. 

baby (002)

Wanneer heb je de stap gezet om een eigen bedrijf op te richten?

Al heel lang liep ik met het idee rond om ooit voor mijzelf te beginnen. Alleen vond ik mijzelf nog te jong en te onervaren. Ik wilde eerst voldoende ervaring opdoen en werkte jarenlang in de communicatie bij verschillende theaters. Dat schrijven helemaal ‘mijn ding’ is, wist ik al langer, dat was ook de reden van mijn keuze voor de opleiding HBO Journalistiek. Ruim twee jaar geleden nam ik eindelijk de stap om mijn eigen communicatie- en tekstbureau te beginnen. Achteraf ben ik blij dat ik heb gewacht want nu kan ik met een goed gevuld CV en portfolio direct aan de mensen laten zien waar mijn talenten liggen.

Waarom ben je begonnen met ’t Kofschaap ?

Op naar vrijheid, spanning en avontuur! Of zonder gekheid … onafhankelijkheid. Het in loondienst werken beviel mij niet meer, ik kwam vaak mijzelf tegen maar ook dezelfde soort collega’s. Een uitzondering daar gelaten maar bij de meeste bedrijven waar ik werkzaam was, heerste een vreselijke roddelcultuur. Iets wat totaal niet bij mij past want ik werk graag met elkaar in plaats van tegen elkaar! Al dat geklaag tijdens de lunch van collega A over collega B haar schoenen, kinderen of werkhouding, vreselijk. Tijd voor mij om te ervaren of het ook anders kan, of ik het ook anders kan!

Hoe kom je aan de naam van je bedrijf?

’t Kofschaap is een samensmelting van ’t Kofschip en het Fokschaap, twee begrippen waarmee basisschoolleerlingen werkwoorden leren te vervoegen. Niets zo lastig als die d’s en die t’s! Ik ben mijn oud-collega die deze naam heeft bedacht nog steeds dankbaar want het zegt iets over wat ik doe — woordgrapje, tekstbureau en dus creatief met tekst — en mijn eigen naam zit er een beetje in omdat mijn achternaam ‘Lam’ is. Super blij mee!

Wat is je bij het opzetten van  het tekstbureau mee- of tegengevallen?

Het opzetten van een eigen bedrijf is lastig en vergt de nodige voorbereiding. Voordat ik begon met ’t Kofschaap heb ik informatieavonden van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst bezocht. Ook heb ik mij zoveel mogelijk ingelezen maar toch merk ik nu, na ruim twee jaar bezig te zijn, dat ik niet overal aan gedacht heb. Er komt ontzettend veel bij kijken, je blijft leren over jezelf en de mogelijkheden binnen je bedrijf. Een hele uitdaging om in de dagelijkse hectiek en met de lopende zaken jezelf te blijven uitvinden en op de kaart te zetten.

Werk je alleen of met een team mensen?

Ik werk alleen maar zoek veel samenwerking met collega-ondernemers. De vrijheid die een eigen onderneming je geeft zelf mensen te kiezen met wie je wilt samenwerken of netwerken vind ik echt heel waardevol. Zo heb je de mogelijkheid om mensen op te zoeken die echt bij je passen en de neuzen dezelfde kant op hebben staan. Samen werken aan iets moois, zo kom je verder!

160213 Dean en Oliver def-58

Hoe combineer je het moederschap met een eigen bedrijf?

Dat blijft iedere keer weer een uitdaging want hoe leuk ik mijn werk ook vind; mijn kinderen gaan voor alles. Thuiswerken bleek al snel geen optie te zijn. Iedere huil die van beneden kwam — waar de oppas de kinderen bezighield — zorgde voor afleiding. Je loopt toch naar beneden om te zeggen ‘hij heeft honger’, ‘heb je al een flesje gegeven?’ en helemaal bij twee. Toen ik ruim een half jaar na de start van mijn bedrijf zwanger bleek, voorzag ik geen problemen in het combineren met een bedrijf. Ik kon mijn eigen tijd indelen, helemaal geweldig toch? Maar toen na acht weken op de echo bleek dat ik in verwachting was van een tweeling werd de uitdaging ‘ietsjes’ groter. Mijn verlof duurde langer en ik heb een aantal weken in het ziekenhuis gelegen waardoor ik na mijn verlof vanaf nul moest beginnen om bij mijn huidige en nieuwe klanten onder de aandacht te komen. Het werken vanuit kantoor in plaats van thuis biedt mij betere mogelijkheden om geconcentreerd te werken en klanten te ontvangen.

Wat maakt ’t Kofschaap zo bijzonder?

’t Kofschaap is een heel toegankelijk tekstbureau. Mensen denken vaak dat een communicatie- of tekstbureau duur is of overbodige luxe maar dat is niet waar. Het is een investering die zich terugbetaalt. Iedereen kan schrijven maar een foutloze tekst op papier zetten wil niet zeggen dat die tekst ervoor zorgt dat jouw boodschap op de juiste manier binnenkomt bij de lezer. Ik zorg ervoor dat dat wel gebeurt en probeer altijd een mooie prijs te rekenen voor het werk dat ik lever.

Wat zijn je dromen, wat hoop je over vijf jaar bereikt te hebben als ondernemer?

Momenteel werk ik samen met een vormgever aan een fantastisch nieuw magazine dat deze zomer verschijnt, in eerste instantie alleen online. Ja je leest het goed: over vijf jaar is de Nederlandse tijdschriftenmarkt een tijdschrift rijker. Natuurlijk ligt het concept voor mijn eerste bestseller al klaar en ben ik druk met mijn eigen blog (www.eggcetera.nl) waarop ik inspiratie deel. De workshops lopen goed en over vijf jaar heb ik het aantal flink uitgebreid. Op dit moment zijn er nieuwe data bekend voor mijn workshops ‘Creatief Schrijven’. Genoeg plannen en genoeg dromen!