Neem vandaag nog contact op: 06 546 076 66

Van moeder tot onderhandelaar

Off

Ieder half jaar krijg ik van minstens vier mensen te horen; ‘dit is de moeilijkste periode’. Inmiddels geloof ik er niet meer in. Je kunt wel ieder jaar roepen dat het moeilijkste jaar er nog aan moet komen… dan krijg je vanzelf een keer gelijk. Iedere leeftijd heeft wel pieken en dalen oftewel uitdagingen. Laten we eerlijk zijn. De eerste maanden waren zwaar, want de jongens moesten iedere 3 uur een flesje. Ja, ook ’s nachts. Maar ze konden nergens heen! Ze bleven liggen op de plek waar je ze had neergelegd en zo kon je rustig een flesje maken. Zij konden nergens heen, maar ze konden wel overal mee naartoe. Zo makkelijk!

Nu we in de peuterpuberteit zijn aangekomen verlang ik terug naar die tijd. De tijd dat ze nog niet wegrenden of ‘nee, nee, nee’ gilden. Ik weet inmiddels wat helpt. Gewoon zeggen dat iets niet mag. Dan willen ze het juist. ‘Geen shirt aandoen? Prima, jij mag geen shirt aan. Wel shirt aan! Ok.’ Zie korte discussie. Wat heeft dit te maken met het ondernemerschap zal je je misschien afvragen. Eigenlijk is het heel simpel. Als je een tweeling van ruim twee jaar in de peuterpuberteit aan kan dan kun je alles aan. Geloof mij.. dan kun je alles aan.

Niet alleen leer je nog meer geduld en begrip op te brengen, je leert ook creatief te zijn (vooral in  het bedenken van oplossingen) en onderhandelen. Ik ben inmiddels een ster in onderhandelen. Dat zijn toch allemaal kwaliteiten die je als ondernemer prima kunt gebruiken! In een eerder blog schreef ik al: Moeders zijn productiever. Wetenschappers onderzochten maar liefst 10.000 academische vrouwelijke economen over de hele wereld en keken naar de kwaliteit en hoeveelheid onderzoeken die ze hebben gepubliceerd. En je raadt de uitkomst al…

Waarom zijn moeders eigenlijk productiever? Omdat wij minder tijd hebben en veel ballen in de lucht moeten houden. Daardoor wordt er efficiënter gewerkt en strakker gepland. Een fijne opsteker voor werkende moeders! Nu nog even door deze periode heen bikkelen en ik heb ook nog eens een flinke dosis karakter erbij gekregen 😉