Neem vandaag nog contact op: 06 546 076 66

Jeukwoorden op LinkedIn

Off

Ben jij ook zo’n gedreven en ambitieuze teamplayer?

Wat zo grappig is: er blijkt een dag in het jaar te zijn waarop de meeste mensen hun LinkedIn-profiel updaten, zo heeft LinkedIn onderzocht. Het hele jaar wordt er natuurlijk gesleuteld aan die profielen. Dan krijg je ineens een mail dat je je naaste collega moet feliciteren omdat hij naast ‘young communicatie-professional’ nu ook ‘performance-expert’ is. Maar er is dus een dag in het jaar dat duizenden mensen tegelijk dat soort dingen bij elkaar verzinnen op hun profiel. Meestal ergens in januari. Waarom juist dan? Misschien een goed voornemen voor het nieuwe jaar, denkt een woordvoerder van LinkedIn.

Je ziet ze al zitten, al die mensen. Net als jij ook zo vaak hebt zitten zwoegen op je cv. Ik sta zelf uiteraard ook op LinkedIn.Vroeger was ik een ‘analystische nieuwscoördinator’, een ‘ondernemende nieuwsprofessional zonder 9 tot 5-mentaliteit’, een ‘gedreven teamplayer’, een ‘strategische, talentvolle, ondernemende, flexibele en bovenal creatieve tekstadviseur’. Maar tegenwoordig ben ik gewoon ‘rockstar, goeroe en kantooramazone’en dat bevalt me prima.

Want weet je, al dat ‘gemotiveerd, gedreven en professioneel’ en zo, dat is iedereen al. Sterker nog, LinkedIn noemt dat ‘buzzwords’, woorden die niets meer zeggen. Inderdaad, jeukwoorden. LinkedIn heeft zelf ook een beetje last van jeukwoorden, want het vindt dat we met z’n allen beter moeten nadenken over onze ‘personal brand and branding’. Maar dat betekent gewoon dat je jezelf beter moet neerzetten en daar ben ik het helemaal mee eens.

Neem bijvoorbeeld die mensen die zichzelf ‘flexibel’ noemen. Is dat een goede eigenschap? Of betekent het dat je met alle winden meewaait? Of die ‘9 tot 5-mentaliteit’ die zo’n slechte eigenschap zou zijn. Mij lijkt het juist wel handig om er van 9 tot 5 te zijn, want dan zijn de meesten van je collega’s er ook. Ik weet heel vaak niet wat al die jeukwoorden betekenen. ‘Strategisch’, is dat dat je vooruitkijkt? Of dat je de hele tijd op het baantje van je baas zit te loeren? En is het wel handig om strategisch te zijn als je baas geen visie heeft? Hetzelfde geldt voor ‘ondernemend’ kun je eigenlijk wel ondernemend zijn als je werkt voor een manager? Of ‘gedreven’? Ik zou zeggen: dan moet je er wel bij zetten waarin je gedreven bent. ‘Hbo-denkniveau’, ook al zo’n onzin. Volgens mij is het namelijk belangrijker waar je aan denkt dan op welk niveau je dat doet.

Lees de volledige column van Japke-d. Bouma in haar boek ‘Uitrollen is het nieuwe doorpakken‘, de ergste jeukwoorden op kantoor.